De beste praktiske retningslinjer nr det gjelder boligmarkedet i Thailand

Forfatter: Text og Foto: Odi & Stig 

Thai-Swedish Chamber of Commerce i tett samarbeid med den Svenske Ambassaden og TAT (Tourism Authotity of Thailand) har utgitt et informasjonsmagasin for potesielle kjøpere av leiligheter eller hus her i landet. Magasinet, som er en lekker trykksak på 60 sider, omhandler det meste du trenger å vite som boligkjøper i Thailand, og bør bli obligatorisk lesning for alle som går med tanker om å anskaffe seg et ”second home” i Thailand.

Bakgrunnen for utgivelsen er i korttekst at flere svensker har blitt lurt av grådige eiendomsformidlere. Disse boligkjøperne har betalt for en vare de ikke fikk, og uhederlige mennesker har skodd seg på andres tiltro og kanskje naivitet. Dette gjelder selvsagt ikke bare svensker, også flere norske Condo & hus-kjøpere har opplevd det samme.


Jan Erik Jacobsen med Legomodellen av The Beach og Nordic

 

Og det svenske Chamber af Commerce tok altså dette så alvorlig at de fikk 12 av Thailands store og seriøse, stort sett svenske, eiendomsutviklere og firmaer til å sponse prosjektet ”Best Practices Guidelines within the Thailand property market”, slik at retningslinjene du bør forholde deg til nå kan fåes svart på hvitt. I dette heftet er alt du trenger og bør vite før du setter navnet ditt på noen kontrakt, og før du betaler ut en single baht!


Kanape - bordet

Hvidsten Group, eneste norske sponsor
Det eneste norske innslaget av de 12, er altså Hvidsten Group som er i posisjoneringsfasen når det gjelder utbyggingen av kjempeproskektet ”The Beach” på Jomtien. Arne Hvidsten er 100 % klar på at når det galt dette prosjektet, så trengte han ikke tenke seg om i det hele tatt, før han ble med som sponsor. I en større artikkel i Chamber`ets Reviw sier han bl.a.:

Get rid of the Real Estate `Cowboys`...og de uproffesjonelle agentene som er på markedet, og som ikke selv engang kjenner Thai lov. De blir attpåtil rett som det er selv lurt av en tredje person bak det – fine – prosjektet. Og når de omsider skjønner det, er alt forsent for både agenten og kjøperen.


Ståle Steffensen

Legoklosser på Hotel Sheraton
Sveriges Ambassadør Lennart Linner holdt en glimrende innledning til den helproffe medialanseringen av ”Best Practices Guidelines” på fasjonable Sheraton Grande Sukhumvit Hotel, før Execurive Director John Svengren fortalte om arbeidet med prosjektet.

Alle sponsorene ble selvsagt behørig presentert, og etterpå ”minglet” journalister og boligutbyggere, fikk seg en kanape eller flere, og et glass rødvin e.l. Alle utbyggerne og de andre sposorfimaene hadde selvsagt utlagt informasjon om sine prosjekter og bedrifter. Hvidsten Group fikk også i denne sammenheng mye oppmerksomhet, da de hadde fått montert hele ”The Beach” som legomodell, med strand, badende mennesker and you name it.

De øvrige sponsorene, ved siden av Hvidsten Group, for denne første seriøse gjennomgangen av boligmarkedet i Thailand for utlendinger er: Colliers International, Nordic Insurance, Engel&Völkers Hua Hin, SAS, Scandinavian Laguna, Vichitra Property, Nisha Ville, Raimon Land, ThaiHem, SEB Scandinaviska Enskilda Banken og Black Mountain golf club.


Sveriges Ambassadør i Thailand, Lennart Linner og
Executive Director i Thai - Swedish Chamber of Commerce,
John Svengren