En dag p mektige Mor Mekong til Pak Ou hulene i Luang Prabang

Pak Ou hulene i Luang Prabang
Pak Ou hulene i Luang Prabang
Forfatter: I Laos: Stig & Mon og Odi 

Provinsen Luang Prabang  ligger nord i Laos, og byen ved samme navn var i landets Konge-hovedstad helt fra 1353 og fram til 1975, da kommunistene tok makta og forviste eller drepte hele kongefamilien. Det er hele 12 etniske befolkningsgrupper bosatt i Nord-Laos. Byen Luang Prabang er på Unesco`s liste over verdens verneverdige byer, og er nesten utrolig vakker der den ligger på en halvøy mellom elvene Mekong og Nam Ou.

Du kan bare ikke være i en by som Luang Prabang uten å bevilge deg en båttur på alle elvers mor: Mekong. Så en tidlig morgenstund leide  vi longtailbåt og krabba ombord.
- Overskyet, mumlet Stig, da bli ikke bildene så fine.
- Virkeligheten er fin nok den, mente Odi.
- Ja, joda, men lys og skygge og...Stig har begynt å tenke bilder hele tiden, han vurderer vinkler og lys, avstander og motiv med en mine som tilsier at naturen pent har å spille på lag med han, og ikke omvendt.

Elveguden, ånder, demoner og spøkelser
Der er 25 km. motstrøms opp til det som i reisehåndbøker er beskrevet som - Luang Prabangs mest populære dagstur, og det vrimler selvsagt med fotomotiver langs begge levebreddene. Stig glemmer totalt at det er overskyet, og knipser i vei.
- Jaggu bra med digitalt kamera, smiler han, da kan jeg bare slette alt som ikke er bra til kvelden. Klikk, klikk, klikk...
Pak Ou hulene ligger opp i fjellsiden der elvene Mekong og Nam Ou møtes. De to mest kjente er hulene Tham Ting og Tham Phoum. De har vært i bruk av mennesker helt siden det 8 århundre, som tilholdsted for religiøse formål fra den tiden da menneskene tilba Phi, ånder, og fenomener i naturen. Det blir hevdet at hulene er sterkt forbundet med elve-guden og dens ånder. Og at mange, både laotere og thaier, fremdeles har et nært forhold til phi (ånder, demoner og spøkelser) er noe de fleste vet.
Du skal forøvrig ikke så langt tilbake i vår egen nordiske historie heller for å finne sagn og myter, og tro på alver, nisser og underjordiske. Min egen kjære bestemor Hege smurte nykinna smør på døra som vendte mot der sola først traff,  for å lokke sola til å komme tilbake hver februar. Der vi bodde var det nemlig solløst en måneds tid før og etter Vintersolhverv. Var Hege overtroisk? Nei, det å tilbe Solguden, skaperen av alt liv på vår arme planet annser Odi som helt normalt. Hege var kristen og som svært mange av sin generasjon på bygdene, anemist, selv om hun ikke kjente til det ordet.

 Kongelig beskyttet i århundrer
En går utifra at Lao-folket først kom til dette elve-dal-føret i midten av det åttende århundre etter å ha kommet sydover fra Kina. Men det var ikke før adskillig senere at Buddhismen fikk innflytelse over befolkningen.
I det 16-ende århundre hadde Buddhismen blitt akseptert av den laotiske kongefamilien, og hulene mottok støtte og beskyttelse fra kongehuset helt til 1975. Hvert eneste år dro kongen og folket i Luang Prabang på ”pilegrimsreise” til Pak ou-hulene som et ledd i nyttårsfeiringen.

Buddha-skulpturer og hellig vann
Åpningen av den nedre hulen er godt synlig fra elva, og hellelagt gangvei med rekkverk leder opp til hulene. Den øverste ca. 60 meter opp i fjellet.
Noe sånt som 2 500 skulpturer ar lokalisert inne i den nederste hulen, og et viktig sted for alle besøkende er alteret nermest inngangen hvor du ofrer blomster, røkelse og tenner stearinlys.
Fra en liten vannkilde inne i hulen renner det – hellig vann, som ble, og antageligvis blir, brukt i ritualer under nyttårsfeiringen.