Gjesteskribenten: Director Norwegian Properties - Gudmund Eiksund

Tanker og utsikter om eiendomsmarkedet i Thailand, fra en norsk utbygger

Eiendomsmarkedet i Thailand er tynget av global, økonomisk nedgangstid og politisk uro. Det har gjort at færre har vært i markedet for å skaffe seg feriebolig enn tidligere. Salget stoppet nesten opp før jul i fjor. Men i mars-april i år kom interessen noe tilbake. Men den økte interessen har ikke kommet alle utbyggere til gode. Kjøperne er blitt mer forsiktige og unngår prosjekter som sliter med å selge eller ferdigstille. Kundene søker de mer etablerte firmaene som har finansieringen i orden og som har hatt en jevn utvikling av prosjektene sine og hvor ting har gått etter planen.

 

Trenden
Trenden i Bangkok er at de største utbyggerne har blitt større og de små er blitt mindre eller forsvinner. Kjøperne ønsker å kjøpe bolig fra selskaper med en referanseliste av ferdigstilte og vellykkede prosjekter. I Pattaya har også enkelte store selskaper fått problemer og trenden er at de veldrevne selskapene gjør det bedre nå som det er blitt synlig hvem som har "orden i sysakene".
Thailands resort områder Pattaya/Jomtien, Hua Hin, Koh Samui og Phuket som er dominert av utenlandske kjøpere, har vært hardest rammet av den politiske uroen som startet i fjor og blant annet førte til at hovedstadens flyplasser ble stengt en knapp uke. Det sies at den thailandske turistsektoren har falt tilbake til nivået for ca fem år siden.

 

Økonomi
Men det er andre forhold som likevel spiller større rolle for om internasjonale investorer kommer til Thailand eller ikke, enn den politiske uroen har gjort. I første rekke er det den globale finanskrisen, sterk thai baht og svakere utenlandske valutaer som pund, australske dollar, norske-, svenske- og danske kroner etc.
Den økonomiske situasjonen i Norge er bedre enn i de fleste andre vestlige land. Arbeidsledigheten er på et relativt lavt nivå selv om den ventes å stige noe. Nordmenn har tradisjonelt sett spart penger i bolig slik at en stor andel nordmenn blir ikke så hardt rammet når aksjemarkedet faller, som i andre land hvor det er mer vanlig å spare i aksjer. Og eiendomsmarkedet i Norge har ikke falt mye.

Hvem er mest aktive
De mest aktive investorene i Thailand nå, er investorer som allerede er etablert i Thailand eller har investert tidigere i Thailand. De kjenner forholdene, politisk og økonomisk og vet hvilket potensial som ligger frem i tid. De lar seg ikke skremme av kortsiktige problemer. Thailands fortrinn er at det er sommer hele året, lave priser, god mat, vennlige mennesker, flotte strender, bra infrastruktur, gode sykehus etc og det vet investorene at ikke forandres selv om det kommer en krise.
Til tross for krisen, merker vi at mange nordmenn ennå har penger og ønsker seg leilighet i Thailand. Vi i Norwegian Properties selger fortsatt mest bolig til nordmenn og er positiv til tiden som kommer.

Villa Norway Residence 2 og Koh Samui
Vi har allerede startet salget av vårt fjerde eiendomsprosjekt, Villa Norway Residence 2. Det er et leilighetskompleks på seks etasjer med i alt 52 leiligheter i størrelser fra 63 til 148 kvm.
Vi har også sikret oss en flott strandtomt på Koh Samui. Her planlegger vi å utvikle en resort bestående av strand villaer og lave leilighetskomplekser. Men dette prosjektet blir påbegynt først om 2 til 3 år.


Ferieland i vekst
Thailand er et ferieland i stadig vekst. I forhold til omkringliggende land med like bra infrastruktur eller bedre, er Thailand fortsatt billig. I hovedstaden Bangkok er gjennomsnittlig kvadratmeterpriser i boligmarkedets luksussegment ca 120.000 Baht pr. kvadratmeter. I Singapore og Hong Kong ligger prisene på 600-700.000 Baht pr. kvadratmeter. Det er sannsynlig at i årene som kommer vil denne prisforskjellen bli mindre.
De siste ti årene har feriesteder som Pattaya/ Jomtien, Koh Samui og Phuket vokst enormt. Kokosnøttplantasjer er blitt omgjort til villastrøk, leilighets og hotellkomplekser. Internasjonal turisme har vokst kraftig over hele verden de siste 10-20 årene, og mye av den typiske luksusbadeferien har flyttet seg fra Karibien og til Sørøst Asia. Det gjør at vi har stor tro på utviklingen videre i Thailand.
Det er blitt mer og mer vanlig å leie hus eller leilighet i stedet for å bo på hotell. Trenden er klar. Folk vil ha mer følelsen av "å være hjemme" når de er borte på ferie. Det er ikke så gøy å sitte på et hotellrom i ukevis.

Utleiemarked
Eiendomsmarkedet i Thailand har blomstret opp, ikke minst pga god avkastning på investert kapital. En feriebolig som leies ut i tillegg til generell verdistigning gir vesentlig høyere avkastning enn tilsvarende i Europa. Det har gjort investering i bolig i Thailand svært attraktivt.
Få år tilbake var 10-15 % avkastning på utleie vanlig. I dag ligger det i området 5-10 % avhengig av type bolig, pris, beliggenhet osv. Det er bra sammenlignet med å ha pengene i banken til dagens rente. Det er avkastning som kommer på toppen av en eventuell verdistigning på boligen. Selv om man i dag er inne i en økonomisk turbulent tid, regner vi med at pilene igjen vil peke oppover i løpet av det kommende året.

Villa Norway Resorts & Residences driver serviced apartments, altså aktiv boligutleie, i alle våre prosjekter. Alle som har kjøpt bolig hos oss kan benytte seg av utleiesystemet, som tar hånd om alle praktiske formål. Kundehenvendelser, betaling/oppgjør, utleie, vask/rengjøring etc.
Villa Norway kan tilby leiligheter fra 64 kvm til 158 kvm til priser som ikke er høyere enn om man bor på et bra hotell. Da får du i stedet for et lite hotellrom på 15-30 kvm, en fullt møblert og utrustet leilighet med eget soverom, bad, kjøkken, stue, terrasse og trådløs internettilgang. Det er daglig rengjøring som på hotell og resepsjon som tar hånd om de praktiske tingene. Alle anlegg har svømmebasseng, hage, parkering og kort avstand til omkringliggende aktiviteter.
Mange av våre kunder benytter seg av utleiesystemet og leier ut sin bolig når de ikke selv benytter den. Vi har også fått mange kjøpere som første gang leiet bolig av oss i Villa Norway og trivdes så godt at de også valgte å investere i et hus eller en leilighet.

Søk kvalifisert råd
Skulle jeg gi et råd til dagens boligkjøpere så er det å se på en utbyggers referanseliste. Gå og se hva utbygger har levert tidligere og vurder kvaliteten på det opp mot pris og tilsvarende prosjekter. Forhør deg med folk som allerede har kjøpt hos utbyggeren, om hva som er deres erfaringer. Ikke la deg "bite på" av flotte brosjyrer og lekre showrooms, men vurder om det du ser og hører virker gjennomførbart og realistisk. Er du i minste tvil, så søk råd og hjelp før du investerer.