Radio Luxembourg Station of the stars

Radio Luxembourg , var verdens mest sagnomsuste og legendariske radiostasjon ,  og verdens største målt i antall lyttere.

Si Radio Luxembourg til nesten hvem du vil som har passert de 45 ,og de aller fleste , nesten uten unntak vil få et fjernt og drømmende blikk, og minner om dettte og hint vil strømme på. I dag er vi omgitt av popmusikk i ” alle ” kanaler. For noen tiår siden var medie virkelighten helt annerledes , og hjemme i Norge hadde vi EN radiokanal og det var NRK. Og der i gården var popmusikk , noe som kun skulle porsjoneres ut i små mengder... Så ville man høre popmusikk time etter time , så var mellombølgen stedet og ikke minst 1440 Khz , som var frekvensen til Radio Luxembourg.

De var på kveldene at Radio Luxembourg regjerte i eteren , da var og mottaksforholdene de aller beste , spesielt om vinteren. Undertegnede hadde en gammel dampradio ,  Radionette , og til den var det tilkoplet en 30 meter strekkantenne , med isolatorer og det hele. Det var gamle politimester Wendt , som siden ble sysselmann på Svalbard , som hjalp meg å strekke antennen som var festet til hans hus. At undertegnede noen år senere ble tatt for piratsending , det er annen historie.

Radio luxembourg har ” alle ” hørt om , men veldig få vet detaljer. De engelske sendingene vi hørte på var en del av RTL konsernet , som står for Radio Tele Luxembourg. Og RTL har i dag fremdeles sendinger på mange språk både på radio og fjernsyn.
Hva var årsaken til radio Luxembourgs suksess , og hvorfor var de elsket av lytterne. Jo de spilte popmusikk hele kvelden og natten igjennom. Dette var i en tid hvor kringkastningsmonoplene la sin svøpe over Europa , og dermed var en ” musikkkanal ” som radio Luxembourg et kjærkomment avbrekk. Til og ned i England hadde BBC monopol på radiosendinger , og der var satt kun noen timer i uken til popmusikk. England var primærmarkedet til radio Luxembourg , og tenk deg et så stort marked som England også er du den eneste som spiller popmusikk og selger reklame , mine venner , Radio Luxembourg ,s engelske sendinger ble både en kommersiell og økonomisk suksess.

Det er i år 76 år siden radio Luxembourg begynte med sine engelske  sendinger. De høyeste lyttertallene som ble målt stammer fra tidlig 60 tall , og da var de ukentlige lyttertallene svimlende 78 millioner lyttere ukentlig.
Praktisk talt helt hele sendetiden til radio Luxembourg var til salgs , foruten at firma kunne kjøpe reklameplass , så kjøpte plateselskapene spilletid til platene sine , ja de sponset sogar hele timer. På grunn av Radio Luxembourgs mektige posisjon , så skulle en plate ikke bli spilt mange gangene før den ble etterspurt i plateforretningene.

Ingenting varer evig heter det. Radio Luxembourg skulle utover på 60 tallet få konkuranse. Første påskedag 1964 , lød lyden av en skipsklokke i eteren , Radio Caroline hadde sett dagens lys. Radio Caroline var den første i rekken av mange radiostasjoner som sendte fra den engelske kanalen , disse piratbåtene fikk rask tilnavnet ” The beatfleet ”.


 Nederste rekke fra venstre: Nr.1 Dave Christian , nr.2. Benny Brown , nr.3 Paul Burnett , nr.5 Mark Wesley , Damen ytterst er enken etter Barry Alldis -
 
Øverst: Nr.2 David " Kid " Jensen nr.3 , Mike Hollies

 I 1967 innså BBC at de  måtte gjøre noe og lanserte popkanalen BBC Radio 1 , utover på 70 tallet ble det og og flere og flere kommersielle radiostasjoner i england og , og dermed forsvant mye av markedsgrunnlaget til den gamle kjempen Radio Luxembourg. Her hjemme kom nærradio i 1982 , og reklame ble ikke tillatt før i 1988.Radio Luxembourg hadde sin siste engelkspråklige sending i 1992 , og Tor Endresens låt: Radio Luxembourg var en av de siste melodiene som gikk på lufta den kvelden. Radio Luxembourg begynte å sende på satelitt på 80 tallet og ble lagt ut på kabelnett over hele europa, og hjemme i Stavanger, på den Radioen som jeg jobbet på den gang, RadioFM ( RFM ) la vi ut Radio luxemburg om nettene i fM stereo, vi var faktisk veldig stolte over det.

Radio luxembourg hadde platepratere som både hadde ” Radiorøysta ” og kunnskapene i orden, smak bare p