Thailand får sin første kvinnelige statsminister

Yingluck Shinawatra og partiet  Pheu Thai  vant rent flertall og skal danne koalisjonsregjering med 4 småpartier

Mange hjemme
i Norge, respektive Sverige og Danmark som har tenkt seg til Thailand kommende høst og vinter ønsker å vite om landet nå, etter valget som ble avholdt 3 juli, har blitt det politisk stabile landet som alle forretningsdrivende og turister ønsker. Vi i NIT skal prøve å gi en liten analyse av de politiske forholdene etter valget.

Slik vi hører,
leser og opplever reaksjonene fra både vinnere og tapere etter valget som endte med en klar seier for Pheu Thai partiet som fikk 265 av 500 plasser i parlamentet,  (Pheu Thai er ledet av 44 år gamle Yingluck Shinawatra, som er en yngre søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrta ved et militærkupp i 2006, og som de siste åra har levd i eksil i Dubai) men som likevel velger å gå i koalisjon med 4 mindre partier, så vil det først og fremst fokuseres på å stabilisere økonomien, videre er forberedelsene til Kongens 84 års feiring viktig og ikke minst på å videreføre arbeidet med å skape forsoning i landet. 
Med tilsammen 299 delegater bak seg har Pheu Thai og de fire koalisjonspartiene ca. 100 fler representanter enn den kommende opposisjonen, som består av Demokrat-partiet med  avtroppende statsminister Abhisit Veijajiva i front. Demokratene fikk 159 mandat i valget. Sammen med BhumjaiThai partiet og noen småpartier har opposisjonen 201 mandat.
Abhisit har forøvrig trukket seg som partileder for å vise ansvar for valgnederlaget, og det er foreløbig uklart om han stiller til gjenvalg. Noe som må skje innen 90 dager.

Uansett så
har alle partier sagt at de vil akseptere valgresultatet, legge fortiden bak seg og se fremover.  Thaksin, som er dømt til 2 års fengsel for korrupsjon, hadde nok både ønsket og sett for seg en enda større brakseier, som elegant hadde banet vei for han tilbakekomst til hjemlandet. Men det kan nok fortsatt bli vanskelig, da et amnesti for han kanskje er det aller mest ømtålelige tema i Thailand for tiden. Men tiden leger jo som kjent alle sår.
Ellers lover det også godt at hærens øverstkommanderenede, General Prayuth,  uttaler at de militære selvsagt vil respektere folkets røst, og samarbeide med valgets vinnere.
Ellers ryktes det at ingen av rødskjortelederne kommer til å få plass i kabinettet, og i så fall mener NIT at det er et svært klok beslutning av Khun Yingluck.
– Vi kan ikke ødelegge det positive imaget vi har greid å skape, uttaler en partikilde til avisa The Nation. Og at det råder stor optimisme er helt klart. Børsen gikk opp 5 % dagen etter valget.

Visom utlendinger
og gjester i landet skal selvsagt ikke blande oss inn i thai-politikk, men vi som har valgt å tilbringe hele eller store deler av året her, er like selvsagt blitt interessert i hva som skjer i landet som har blitt vårt andre hjemland.
Og vi som lever her har uten unntak blitt så glad i dette fantastiske landet at mange av oss er med i organisasjoner og lag med formål å støtte og hjelpe landet og folket der det er behov. Et godt eksempel på det er jo Managing Director i Norwegian Properties, Gudmund Eiksund, som er nyvalgt president i en av Pattaya`s Rotaryklubber.

Vi må jo,
som ren informasjon til folk som tenker på å reise på ferie til Thailand, nevne at selv under opptøyene i Bangkok i fjor vår, som krevde 91 menneskeliv og over 1000 skadde, så var ingen turister utsatt for ubehageligheter av noe slag. All uroen begrensa seg til et par kvartal i megabyen, ellers gikk livet stort sett som vanlig både i Bangkok og i resten av landet. Thailand har over 65 millioner innbyggere, og Stor-Bangkok er som nevnt en megaby både i folketall og utstrekning.
Turistdestinasjonene Pattaya, Hua Hin og Cha Am var i likhet med Phuket, Krabi og Chiang Mai , ikke berørt av uroen i det hele tatt.

Forsoning var det ordet
som oftest ble brukt under valgkampen: Reconciliation, snakket alle kandidater om. De stridende parter må forlike seg. Mye tyder på at så kan skje.
Vi tror at forsoning kommer til å bli nøkkelordet i tiden som kommer, og i så måte lovet kommentarene til alle de ledende politiske partilederne etter at valgresultatet var klart, veldig bra. Men det er klart at det vil ta tid.
Det er ikke snakk om at noen skal glemme urett, men at enkeltpersoner såvel som familier og små og store samfunn i by og bygd, tross alt skal leve videre side ved side. De er alle thaier, og de aller, aller fleste thaier er veldig stolte av å være thai. Av å være borger i en fri og uavhengig nasjon.

Kan du trygt reise til Thailand?
Svaret er kort og konsist et stort Ja. Det farlige i Thailand vil fortsatt være kokosnøtter som faller i hodet på slumrende turister, og vi advarer om at trafikk og kjøremønster her er anderledes enn i Nord-Europa. Ellers er det meste opp til deg, her som i andre land. Møter du thaier med et smil og alminnelig høflighet skal det godt gjøres å få problemer overhodet.
- Er det fare for nye opptøyer i Thailand, spør en litt engstelig kvinne i Trondhjem, som har mailet oss, og som har planer om å komme til Jomtien i Desember med en venninne. Svaret er at ingen kan garantere at så ikke skjer. Men det vil være langt  mer sannsynlig med studentopptøyer i Trondhjem enn på Beach Road på Jomtien.
I det hele tatt er det å spå om fremtiden ikke det smarteste en gjør. Grunnen til at jeg likevel våger meg til å gjøre det er erfaringen alle vi thailandfarere som har vært her noen år sitter på. Vi veit at de hysteriske overskriftene og dramatiske reportasjene i norske media når noe skjer i Thailand, bare viser en bitteliten flik av det virkelige Thailand som er storslagen natur, Spa i verdensklasse, hjelpsomhet, dovne dager på hvite strender, velvilje, varme smil og  et heftig uteliv.  Og enda har jeg ikke engang nevnt de to vinnerne: klima og thai-mat.
                                                                                                 Pattaya 6 juli 2011 
                                                                                                            Filibustrus
PS. Vi må alle vente på at resultat av valget blir kjent gyldig av Valgkommisjonen. Først da får offentligheten det helt sikre antallet delegater fra de forskjellige parti. Og nå gjenstår kampen om taburettene. NIT kommer med oppdatering: sjekk nettsidene:
www.nordicithailand.net  eller  www.vnresidences.com