Thailand`s nye regjering i støpeskjeen

Del II om Thai-politikk
Etter regler og forskrifter har Valg-kommisjonen i Thailand 30 dager på seg etter valg til å sjekke at alle valgte kandidater har oppfylt lovens bokstav og ikke har blitt tatt for valgfusk e. l.  av noe slag.
Det kreves at minst 475 MP, av totalt 500, må være godkjent før Housespeaker og statsminsister kan bli formelt valgt. Deretter kan statsminister offentliggjøre hvem som har blitt tildelt de forskjellige ministerpostene.

 

Både Yingluck Shinawatra og Abhisit Vejajiva ble 19 juli godkjent av valg-kommisjonen
Tirsdag 19 juli økte antallet godkjente representanter med 12, fra 358 til 370, og enda er det god tid til deadline som er 2 august. Men nå puster nok likevel mange thaier letta ut, da både den kommende statsminister-kandidaten til det seirende partiet Pheu Thai, Khun Yingluck  Shinawatra og opposisjonens og avtroppende statsminister, Demokrati-partiets Abhisit Vejajiva ble klarert av valg-kommisjonen. Democrat Party skal forøvrig velge ny leder 6 august.
Så nå er de egentlig bare formaliteter som gjenstår før Thailand har fått sin første kvinnelige statsminsister og hun heter altså Khun Yingluck  og er den åtte-og-tyvende i rekken. (I Thailand er det helt vanlig å omtale folk, også politikere, bare ved fornavn. Ønsker en å vise høflighet setter man ordet: Khun foran navnet, både i skrift og tale. Der en ikke bruker Khun foran fornavnet, skrives også etternavnet.) Men det mangler forsatt 105  godkjenninger før tallet på 475 er nådd, men valg-kommisjonen har sagt at alt torsdag 21 vil de kunngjøre flere navn på godkjente representanter, og eventuelt dele ut gule eller røde kort. Spenningen knytter seg  nå mest til om alle de innvalgte rødskjortelederne vil bli godkjent.

Gule og røde kort i Thai-politikk?
- Hva betyr de gule og røde kortene som utdeles rett som det er i Thai-politikk, spør en leser i Norge.
- Det fungerer nesten på samme måte som med gule og røde kort i fotball. Gult kort til en politiker betyr at vedkommende politiker er funnet ”skyldig” i et mindre alvorlig brudd på bestemmelsene for kandidater til valg. Han eller hun kan deretter stille til nyvalg (hvis partiet fortsatt vil ha dem) opp mot de andre kandidatene. Men det er klart at slikt er en politisk ”ripe i lakken”, og det er jo ikke sikkert at velgerne lenger vil stemme på dem.

Rødt kort er utvisning, og du blir nektet å ha noe politisk verv for en periode på vanligvis 5 år. Dette har skjedd ofte og med mange politikere i Thailand. De to forløperne til Pheu Thai- partiet ble begge dømt og oppløst, og en mengde politikere fikk rødt kort. Blandt disse tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå bare er ”rådgiver” for partiet og for sin yngre søster Yingluck, fra sin base i Dubai.

Interessant og spennende
Det er veldig interessant og spennende å prøve å følge med og holde seg oppdatert på Thai politikk, men vi utlendinger har ikke sjangs til å forstå mer enn bittelitt av det som rører seg på overflaten. For å til fulle forstå Thailand og alt som ikke skrives eller sies offentlig, må du nok ha levd her i flere generasjoner. Når du bare har levd her i 10 – 12 år slik undertegnede har, er det bare nok til at en forstår at en kan og forstår svært lite.
Men Gudskjelov så har ikke vi faranger noe som helst vi skulle sagt. Og takk for det, som Didrik From jr. i Norsk Dusteforbund ville ordlagt seg.
Følg med på neste oppdatering om thai-politikk når regjeringen er på plass, for først da begynner de virkelige vanskelighetene for Khun Yingluck & Co.
                                      www.nordicithailand.net   eller  www.vnresidences.com 
                                                                                                      
                                                                                           Filibustrus
                                                                                           Pattaya 20 juli 2011