Grnt lys for Khun Yingluck & Co

Del 3 om thai politikk

På mandag 1 august kl. 5 (17),  lokal tid, åpnet HRH Crown Prince Maha Vajiralongkorn, på vegne av kongen,  høytidelig det nye "House of Representatives" som var samlet for første gang, og det skjedde som alltid i Ananda Samakhom Throne Hall. Det er en nesten utrolig vakkert dekorert og utsmykka sal i palasset.

Tirsdag 2 august vil House Speaker og Parlament President bli valgt, og det regnes som sikkert at den viktige posisjonen vil gå til Khon Kaen MP Somsak Kiatsuranont, da motkandidaten Khun Apiwan på mandag trakk sitt kanditatur for å gjøre forsonings-prosessen enklere for partiet. I fjor tok  nemlig Apiwan aktivt del i rødskjortenes anti regjeringsdemonstrasjoner, og det var ikke alle like glad for. Opposisjonen stiller ikke motkandidat opplyses det.

Rollen som "House Speaker" er uhyre viktig i Thailand, og kanskje særlig nå med en statsminister med liten politisk erfaring.  Han må være karismatisk, aksekptabel for alle partier, og i stand til å hanskes med alle slags politiske utspill i parlametet, siterer vi fra Bangkok Post.

Fredag 5 august er det ventet at over 300 av de 500 representantene vil velge Yingluck Shinawatra til landets 28 statsminister, og den første kvinnelige sådanne. Forventningene er store og mange håper og tror at hun er personen som evner å stå i spissen for den forsoning som landet trenger. 496 MP`er er pr. 1 august godkjent.

Vi mener at Khun Yingluck og hennes kommende regjering har alle muligheter, da de selv uten koalisjonspartnere har rent flertall,  til å kunne gjøre en god jobb for landet. Men Khun Yingluck og hennes kommende regjering kan nok ikke regne med å få sine 100 "bryllupsdager" i fred og ro, selv om hun gjentatte ganger har uttalt at de forskjellige ministerene  vil bli utpekt direkte av henne, og av partiledelsen i Phue Thai, og ikke av hennes bror, Dubai-baserte tidligere statsminsister Thaksin, men akurat det er det ikke mange som tror på. Time will show, som det heter på nynorsk.

Det mest spennende i dagene fremover blir hvem som blir valgt til å representere Thailand som utenriksminister, forsvarminister og ikke minst finansminister.  Det spekuleres vilt i alle media. Blir det tatt inn folk utenfra til regjeringen? Vil de beste og mest kvalifiserte bli valgt? Og hvem er de beste og mest kvlifiserte? Reaksjonene på den nyutnevnte regjeringen  er noe vi kommer tilbake til om en ukes tid.

PS. Jeg fulgte sermonien i tronhallen direkte på TV, og det var som alltid  en opplevelse å se ritualene. Både de gamle politiske traverne og de helt ferske MP`ene kommer i sine nye hvite uniformer med ordensbånd og medaljer, får sine formaninger fra Kongen, denne gang representert av  HRH Kronprins Maha Vajiralongkorn, og så er overgangen fra Abhisit-regjeringen til Yingluck-regeringen et faktum.

Vil du skjønne litt mer av Thailand når du er på besøk her. Følg med på de direktesendte TV-sendingene på store høytids-og helligdager. De kan virkelig dette med flotte, fargerike og storslagne ritual thaiene.

Odi
Pattaya 1 august 2011