Endelig, Pheu Thai og Khun Yinglucks regjering p plass

Thai politikk del 4

Som de fleste sikkert skjønner så er "Pheu Thai" navnet på det politske partiet som overlegent vant valget her i Thailand 3 juli. Og alle som følger litt med i thai politikk "vet" at det er tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som fra sin eksil i Dubai, bestemmer det meste når det gjelder hvem som får oppgaven med å styre de de forskjellige departementene, og hvilke saker partiet, sammen med sine 5 koalisjonspartnere, som alle er så små at det er mest ren staffasje, skal prøve å få gjennomført.

Verdens yngste
Fredag 5 august ble altså Yingluck Shinawatra, Thaksins yngre søster, formelt innvalgt av parlamentet som Thailands 28 statsminister, den første kvinnelige og den yngste gjennom tidene. Og på mandag 8 mottok hun og partiet bekreftelse fra Kong Bhumibol, og derved kunne hun tirsdag den 9 august på kvelden offentliggjøre sitt valg av ministre.
Det sies forøvrig at Khun Yingluck også er verdens yngste valgte kvinne som statsminister med sine 44 år, og en måned. Hvis noen vet noe annet, opplys oss. Hvor gammel var Gro Harlem Bruntland første gang hun ble statsminister?

Litt om ministerpostene
Fra "The Nation" 3 august sakser jeg følgende: - Thaksin ønsker slike som kan tolerere kritikk, (som ministere) og ikke mennesker som umiddelbart må parere det som har blitt sagt. Han ønsker ikke de såkalte "Hard Core" folka, da de vil elske å lage bråk og ødelegge atmosfæren for forsoning, og slikt vil ødelegge imaget av Khun Yingluck`s første kabinett, sier en sentral Pheu Thai medlem til avisa.

Hvem fikk så taburettene
 Ble det noen Hard Core rødskjorter i regjeringen?
Svaret er nei. Ingen. Kommentar til det i enkelte media er at "Yingluck velger å kjøre safe."
Hvor mange ministere ble henta inn utenfra?
Hvis Odi har skjønt meldingene riktig er det tallet 4.
Koalisjonspartiene fikk fire eller fem poster, og de restrerende  verv og ministerposter ble fordelt innen partiet. At ikke alle Pheu Thai`ere  er like happy er en selvfølge, da det er langt fler som har forventet belønning etter langvarig innsats for partiet enn de som har fått. Men det er jo en rekke andre stillinger ute i samfunnet som også skal  få nye koster på grunn av regeringsskifte, og mange toppbyråkrater føler nok nå at stolen under dem begynner å bevege seg faretruende.

Til mottagelse hos Hans Majestet Kongen
Kl. 17. 30 onsdag 10 august skal alle de nyvalgte på høytidelig mottagelse i Siriraj Hospital der Kong Bhumibol befinner seg til observasjon, og der han sikkert vil komme med formanende og velvalgte ord om ansvaret ved å styre et land.  Og etter det igjen har den nye regjeringen 15 dager på seg før de må framlegge sitt politiske manifest.

Akseptabelt
Hovedkommentaren fra de politiske observatørene kan så langt sammenfattes i et ord: Akseptabelt. Men det murres bl.a. blandt de ansatte i enkelte departement, kanskje særlig i Utenriksdepartementet, hvor de gir uttrykk for skuffelse over valget av person, særlig når det var så mange gode kandidater å velge blandt, og  som hadde bred diplomatisk erfaring. Dette i følge Bangkok Post.
Det økonomiske teamet med finansminister, handels og enerigiminister har derimot blitt svært positivt mottatt av den såkalte private sektor. Noe som absolutt lover godt.
Men alt i alt ser det ut til at analytikere og kommentatorer er avventende, og vil se det an, som det heter. Men det er bred enighet om at Khun Yingluck og hennes regjering får tøffe tak fremover hvis de skal sette ut i livet alt det som ble lovet i valgkampen, for det var ikke småtteri.

Dropper namedropping
Det har ingen hensikt for NIT å rekste opp navn på ministre i regjeringen, som fra i dag av styrer Thailand, i et nordisk turistmagasin. De av dere som ønsker mer og utdypende informasjon om thai politikk har mange kilder å gå til. Det aller enkleste er å klikke seg inn på Bangkok Post eller The Nation. Thailands to ledende engelskspråklige aviser, som begge er seriøse og meget bra.

PS. Det er både utfordrende og spennende hobby å prøve å følgelitt med i Thai politikk, og det er flere gode og interessante bøker på markedet om den historiske biten som leder opp mot dagens regjering, for de som finner det interessant.

odisands@yahoo.com
Pattaya 10 august 2011  kl. 2 PM

www.nordicithailand.net
www.vnresidences.com