Kongelig Plye Sermoni

Spådommen etter årets Kongelige Pløye Sermoni er at det blir passe nedbør og gode risavlinger kommende sesong

Årets rituelle pløyesermoni gikk av stabelen i Sanam Luang parken  i Bangkok, med Hans Kongelige Høyhet kronprins Maha Vajiralongkorn som æresgjest. Kronprinsen ankom sermoniplassen nøyaktig klokka 08. 30 og fulgte, sammen med Statsminsister Yingluck Shinawatra , regjeringsmedlemmer, risbønder og folk fra hele landet, den viktige pløyeseremonien som gir indikasjonen på hvordan årets risavling kommer til å bli. Den er også et slags rituelt klarsignal om at regntiden er i anmarsj, og at risplantingten kan begynne.

Den Kongelige Pløye Sermoni er et svært gammelt årlig ritual, og stammer fra da Sukhotai var hovedstad for rundt 700 år siden, og var opptakten til at den tradisjonelle risplantingen kunne begynne, men også for å høyne bøndenes moral.

To hellige hvite okser,  ved navn Pra Ko Fah og Pra Ko Sai, ledet av Mr. Supachai pløyde hele sermoniplassen og han kastet ut såkorn over den nypløyde marken. Hele 900 kilo såkorn ble strødd ut over sermoniplassen, og da ritualene var omme, stormet bønder og andre tilskuere til for å sikre seg noen av disse velsigna såkornene. Det betyr lykke og god avling når de blir tatt med og brukt hjemme på farmene. De som ikke selv har rismarker kan selge såkornet de plukker opp fra Sanam Luang, og det til en bra pris.

Det er de hellige hvite oksene som spår om kommende sesongs nedbør og fruktbarhet. De får velge mellom 7 forskjellige mat og drikke, så som gress, mais, sesamfrø, soiabønner, vann eller likør, og i år valgte de å ete gress. Derfor spådommen om at det blir nok passe med vann og gode avlinger.
                                                                               Foto: Mon & Stig og Bjorn

Brun okse

Denne oksen eier jo ikke engang oppdragelse og er totalt uegnet.

Disse er hvite, men ikke hellige og heller ikke kongens