Bjrn Kjos og Norwegian skal ha Bangkok som base

Denne, i alle fall for oss Thailandnordmenn, hyggelige meldingen var det E24 som hadde mot slutten av juli. Flygere og kabinansatte som skal fly de nye langrutene kommer ikke til å bli ansatt i Norwegian, men leies inn fra bemanningsbyråer for på denne måten å spare penger.

100 Airbus-fly
Norwegian har signert kontrakter for kjøp av hele 100 Airbus-fly. Det sier da seg selv at mange nordmenn setter spørsmålstegn ved om dette kan gå bra. Greier en privatmann som Kjos det eksempelvis SAS ikke har greid?
Vi som bor i Thailand, vi håper så, da det å få billigere flyreiser til gamlelandet betyr mye for oss, pensjonister som mange av oss er. Det første splitternye flyet, som skal settes inn på Oslo – New York, får Norwegian i april neste år, og så skal det gå slag i slag.Bo i Bangkok
Bjørn Kjos sier at de som ønsker jobb som kabinpersonale på de kommende langdistanse-rutene må melde flytting til Thailand. Det var på den internasjonale luftfartskonferansen GBTA i Boston at Kjos bekreftet dette. På sikt skal også vedlikehold av flyene ut av Norge. Dette skal Boeing ta seg av.

Alle kan søke jobbene som kabinpersonale, men de må ha bosted i Bangkok, så da blir det nok flest Thaier, og er det en folkegruppe som er verdenskjent for sine vennlige smil og sin førsteklasses service, så er det thailendere. 
Det er ikke få som har fått sitt første møte med thai-kultur av fantastiske flyvertinner på Thai Airways, men i Norge nå er det vel ikke en gang lov til å bruke ordet – Flyvertinne ...
- Det viktigste er at de er erfarne og dyktige, sier Kjos. Flyverne derimot må ha europeiske sertifikat, da Norwegian er norsk.

Flere Thailand-ruter med tiden
Det er flytypen Boeing 787 Dreamliner Norwegian skal bruke. Den tar 291 passasjerer og bruker langt mindre drivstoff enn dagens flytyper. Det er grunnen til at Kjos kan fly så billig.
- Med tiden vil vi nok åpne flere Thailand-ruter. Krabi og Phuket er aktuelt. Prisene har vi ennå ikke sett på, men de skal ned i forhold til dagen priser, sier han.


Ferievaner
- Til å begynne med vil nok bare 10 til 15 % av kundene på langrutene være asiater, men alt om 5 år vil de utgjøre 50 %. Om enda noen år vil flertaller være asiater, sier Kjos.
Vi i NIT legger til at vi også mener og tro at det er i Asia veksten kommer, ikke i USA og Europa. Det er her i Østen de store folkemassene er, det er her det er økonomisk vekst, og middelklassen øker med mange, mange millioner årlig. De vil ut å reise, og se de stedene som var viktige i verden i forrige århundre. Så Europa må belage seg på å ta imot mange kravstore asiatiske turister i fremtiden. Med andre ord: Satse på service og serviceyrker. Vil Norge klare omstillingen?