Luang Prabang i Laos kret som verdens beste by

 Flyplassen i Luang Prabang

Det er reisemagasinet ”Wanderlust” sine lesere som har kåret  Luang Prabang i Laos til  ”verdens beste by”, og vi i NIT vet ikke helt hva slags kriterier som ble lagt til grunn, men kan så absolutt underskrive på at Luang Prabang er en alldeles storarta, og meget spesiell  by som vi har hatt flere fargerike reportasjer fra, og som vi anbefaler alle å ta en tur til.

Du har liksom ikke vært skikkelig i Sørøsta-Asia for du har besøkt Siam Reap i Cambodia, Hoi An og Hue i Vietnam, Penang i Malaysia, Mandalay i Myanmar og altså Luang Prabang i Laos, mener nå vi.

Luang Prabang ligger i kommunistlandet Laos, som selv i asiatisk målestokk er lutfatting og underutvikla i forhold  til Thailand. Det blir sagt at Luang Prabang kan oppleves slik som Chiang Mai, nord i Thailand, var for 50 år siden, der den ligger som ei slags halvøy, eller landtunge,  der to elver møtes, og mektige Mor Mekong er den ene.Luang Prabang var også kongehovedstad i over 1000 sammenhengende år,  før Frankrike kolonialiserte landet, og da de vel var ute kom kommunistene og drepte eller fordrev hele kongefamilien, og i mellomtiden hadde USA bomba landet sønder og sammen. Ingen europeiske land har greid noe i nærheten av 1000 års sammenhengende kongedømme.


 


Slottet, midt i byen har nå blitt museum, hvor bl.a. gavene kongen mottok fra andre land er utstilt. Absolutt verdt et besøk forøvrig, men Odi greier ikke helt å fri seg fra tankene om hvor mye bedre stilt Laos hadde vært hvis det fortsatt hadde hatt sitt kongehus, istedet for gammeldags Sovjet-kommunisme.  Så thaier: Vær glade for kongehuset dere har. Unødvendig påminnelse, det er vel ingen som elsker kongen sin høyere enn thaier.

NIT mener egentlig at slike ”Verdens beste” ditt og datt kåringer stort sett er noe stort tull, da alt kommer an på hva en måler etter og hvordan det spørres. De aller ferreste, for å si det meget forsiktig har t. eks. vært i alle verdens byer, og hva er da sammenlignings-grunnlaget?

Tilslutt: Når det gjelder kriteriene for kåringen av ”Verdens beste land” er det bare 3 kriterier som teller såvidt vi kjenner til: BNP, folketall og ledighets-statestikk. Hvis kriteriene skulle tatt hensyn til at det står 300 000 i helsekø, at 300 000 er uføre, at det er 3500 barn og unge i psykisk helsekø + 4500 i ruskø og det samtidig som at Norge topper overdose-statestikken. Og dette mens regjeringen hadde råd til å bruke 11 Milliarder på å bombe Libya, og 37 milliarder ble gitt som støtte til korrupte afrikanske ledere, ja da er det kanskje ikke så rart at gamlelandet har Europas dårligste veinett, og en offentlig bygningsmasse som er direkte helsefarlig osv. osv.Nei ta dere en tur til Luang Prabang. Det meste er restaurert og fungerer bra der, og veinettet er også under oppgradering.
                                                                                                                              

Foto: Mon & Stig