Min frste tur til Ayutthaya

Vi var ferdige med julefeiringen for i år og romjulen med sine fridager sto for tur, da tenkte jeg vi skulle ta en tur nordover. Etter å ha diskutert litt frem og tilbake med fruen fant vi ut at vi skulle reiser helt nord i Isan for vi hadde sett på TV at der var det veldig kaldt, og dette hadde jeg lyst til å fange på video.
Men vi fikk melding fra noen kompiser som bor der oppe om at det kjølige været fra Kina ikke hadde ankommet, så ble det til at vi droppet den turen. Og bare kjørte på måfå nordover fra Pattaya.

Ayutthaya var et greit mål, fant vi ut, og ikke lenger enn cirka 20 mil. Det er det sikkert mye fint å knipse bilder av. Kjøreturen oppover er en av de enkleste veiene man kan ta når man skal nordover med bil, Motorveien nr. 7. inn til man kommer på ringveien nr.9, og da er det bare å følge den til du ser skiltene til Ayutthaya. Mye trafikk var det jo selvfølgelig, for det var jo fridager med nyttårsfeiring som gjør at veldig mange av menneskene som jobber i storbyene vil hjem å feire nyttår med familien.


Er det noe thaiene setter høyt, så er det familien, og på motorveien ser vi en mengde pickuper lastet med alt fra madrasser, kjøleskap, TV og ellers alt som man kan få tak i rimeligere i storbyen, og på nesten hver eneste pick- up sitter det folk som koser seg på vei hjem til sine kjære med nyttårsgaver.


Vi kom til Ayutthaya litt sent på ettermiddagen, og kjørte rundt litt i byen før vi begynte å se oss om etter et sted å sove.  Ikke noe problem, for det er godt med rom til leie i en by som har såpass mye turister på besøk hvert år. Men på det første hotellet vi sjekket ut ble fruen irritert da  han som satt i resepsjonen var opptatt i telefonen slik at en jeg antok var sjefen kom ut fra bakrommet og hjalp til, og da fruen spurte på pris fikk hun svar 1500.- THB pr natt.  Men da sier den andre mannen til henne at- Du har jo farangmann. Da ble prisen plutselig 2000. Kort sagt så ble det ikke dette hotellet.  


Egentlig så er det nok å knipse bilder på et slikt vakkert sted, når jeg vandret rundt blant noen av disse ruinene så er det godt å ta det med ro, og ha tid til å tenke på hva du ser, ikke minst prøve å fantasere om hva disse menneskene som bygde og brukte disse praktbyggene, som de virkelig må ha vært i sine glansdager, tenkte.  – Hvordan var hverdagen for menneskene som bygde disse enorme kongelige gemakkene og templene?Konklusjon: Har dere tid, ta minst en dag i den gamle kongehovedstaden Ayutthaya. Snakk med ditt hotel eller et reisebyrå så kan du foreks. ta buss opp og få guida rundtur, for så om ettermiddagen ta båt nedover Kongenes Flod - Chao Praya,  tilbake til Bangkok. Er du ny i Thailand, lei bil med sjåfør, det koster ikke all verden.