Kjpe eller leie hus/leilighet i Thailand

Spørsmålet er aktuelt nå, som før. Hva er best, kjøpe eller leie. Noen fasit finnes ikke, men det er min sølle erfaring i de snart 10 årene jeg mer eller mindre har oppholdt meg i landet, at det hovedsaklig er de som ikke selv har råd til å kjøpe, som fraråder andre.

 

For meg er det en selvfølge at det er best å kjøpe, enten du gjør det bare for å ha et sted å bo du kan gjøre ”hva du vil med”, eller om det er som investering. Men det er viktig at du evner å tenke langsiktig, og har tid til å vente en stund før du selger videre.

Hvis du vurderer og sjekker vilkårene, på samme måte som du ville gjort hjemme, er det mange gode tilbud, særlig nå som så mange sitter på gjerdet og venter på at en ny regjering utpå nyåret 2008 kommer med sin konklusjon om hvordan vi utlendinger får lov til å anskaffe oss egen bolig, i eget navn.

Det er mange glimrende prosjekter under bygging i og rundt Pattaya, både av farang og thai utbyggere, og det er mange eldre hus og leiligheter til salgs, hvor du nettopp nå i sommer og høst virkelig kan gjøre et kupp. For jeg personlig er overbevist om at uansett hvilken regjering som kommer i Thailand, så ønsker de at turister skal fortsette å komme hit og bruke penger. At de (i likhet med vesten) ikke ønsker – fattigturisme, backpackere av gammelskolen som ser sin ære i å bruke minst mulig, kort sagt mennesker som ikke legger igjen penger, og er mer til byrde enn gavn for landet, er en annen sak.

Når det gjelder bolig må jo du først bestemme deg for om du vil bo ”midt i byen”, eller i en stille og fredelig village, for å ta to ytterpunkt. Er det et krav at du må ha havsutsikt og under 100 meter til beachen øker prisene formidabelt. Men det er mulig å finne utmerka hus/leiligheter i alle prisklasser. Og som sagt, ikke hør på dem som sier du heller bør leie. De har bare ikke råd til å kjøpe selv, og påstår de nyter å være fri, i den forstand at de bare kaster bort pengene de bruker for å bo, uten å få noe igjen. Men du som eier har store muligheter til å gjøre en svært lønnsom innvestering i egen bolig, og enda en gang repitert: Kanskje særlig akkurat nå som markedet er avventende, og tilbudet stort.

Jeg er ingen boligformidler eller eiendomsmegler, og kan derfor uttale meg fritt, og det er klart at du i Thailand, som i resten av verden, kan bli lurt.

Bygger du foreks. hus til jenta du har møtt, i landsbyen hennes, og flytter dit med henne, må du regne med at når/ hvis forholdet ryker (og slikt forekommer har jeg hørt) er det du som må flytte ut medbringende kun dine private eiendeler. Skulle bare mangle, mener nå jeg. Hvis så skjer, må du bare ta det som en god erfaring, og tenke at du tross alt har hjulpet mange thaier i den tiden det har vart.

Jeg selv tilhører den gruppen av faranger som har kjøpt hus her, (for 2 gang, det første ble solgt etter tre år med en halv million baht i gevinst) og satt alt sammen i navnet på min thaikone. Poenget for meg er enkelt: Når den dagen kommer at jeg ”vandrer heden” er det selvsagt mitt ønske at hun kan gjøre med alt etter meg nøyaktig som hun ønsker. Enkelt og greit. Alt før den tid (farangens dødsfall) kan ordnes ved gjensidig skriftlig avtale og testamente.

– Lurifax –